Astigmatizem je ena izmed motenj vida

Za daljnovidnost in kratkovidnost ste verjetno že vsi slišali. Kaj pa astigmatizem? Veste, kaj je to? Ker smo prepričani, da vas je kar nekaj to besedo slišalo prvič, se bomo tokrat malo podrobneje posvetili temu problemu. Če slutite, da z vašim vidom nekaj ni v redu, obiščite to spletno stran in se pozanimajte, kdaj se lahko naročite na prvi pregled, kjer boste strokovnjaku zaupali svoje težave.

Dejstvo je, da so težave z očmi danes vse bolj pogost problem. Če je včasih veljalo, da je večja verjetnost, da boste očala nosili na stara leta, danes to nikakor ne velja več. Pravzaprav je vse več otrok in mladih, ki nosijo očala. Razlog? Natančen razlog je težko podati, nekaj verjetno doda tudi genetika, velik delež pa so gotovo doprinesle tudi elektronske naprave. Današnji način življenja je tak, da smo vsakodnevno izpostavljeni pametnim napravam – skoraj vsak že ima pametni telefon na katerem preživi določeno število ur, nekateri v službi sedijo in gledajo v računalnik, še celo šolanje v določeni meri poteka v elektronski obliki. Vse to obremenjuje naše oči, zato nas ne bi smelo presenetiti, da ima vse več ljudi težave z vidom.

Astigmatizem je ena vrsta motnje vida, le da pri tem ne gre za to, da bi slabše videli na daleč ali blizu (kratkovidnost in daljnovidnost). Pri astigmatizmu je problem v tem, da v eno smer vidite bolj zamegljeno kot v druge. A nikar se takoj ne prestrašite, saj se da to rešiti z očali ali lečami. Astigmatizem lahko povzroča tudi glavobole ali utrujenost oči. Pri tem velja opozoriti, da si diagnoz nikar ne postavljajte sami, ampak se naročite na pregled, kjer bo strokovnjak ocenil, kaj je z vami narobe. Z različnimi testi se da ugotoviti, ali gre za daljnovidnost, kratkovidnost ali astigmatizem in šele ko je to potrjeno, lahko specialist določi nadaljnjo zdravljenje.