Kaktus ima bodice. Nekaterim je to všeč, predvsem ker baje odganja vlomilce in ga postavijo na okno. Gre za rastlino, ki raste v puščavi, zato lahko nanj pozabite in ne bo preminil. Kaktus je res hvaležna rastlina tudi za take, ki rastlin ne marajo zaradi veliko dela z njimi. Ta puščavniška rastlina pa raste sama od sebe, v pesku, skoraj čisto brez vode. Zaliti je ni treba tudi do pol leta. Sama vam pove, kdaj potrebuje vodo, ker se skrči in ko jo zalijete, se spet napne.

kaktus

Kaktus je taka okrasna rastlina, da je zelo atraktivna in lepa na pogled, predvsem, ko cveti in ima tudi zelo lepe cvetove raznih barv. Cvetovi so lahko vijolični, rdeči, beli in še marsikatero barvo boste videli. Oblika kaktusov pa so lahko okrogle, ploščate, zgledajo kot bunke ali pa so visoki, lahko so brez bodic ali z bodicami.

Skoraj vsak kaktus prenese izjemno visoke temperature in tudi izjemno nizke temperature, zato ga imajo ponekod zunaj vse leto, tako da ga opeče sonce in zmrzne, pa še vedno dela in prekrasno cveti. Največkrat ga srečamo kot okrasno rastlino v notranjih prostorih, hodnikih, pisarnah, hotelih. Lahko je majhen ali pa zelo velik. Vsaj nekaj zelenja je v prostorih, če ga boste imeli, poleg pa si lahko omislite razne dekorativne kamne in druge naravne materiale, ki ozaljšajo vsako rastlino.

Kaktus je okrasna rastlina pri nas, medtem ko v puščavi rešuje življenja, saj v sebi nosi vodo, zlato rezervo za dolgo sušno obdobje in če se znajdete v puščavi ter srečate kaktus, ste rešeni. V njem je dovolj vode za preživetje, le posekati ga morate, zato pa potrebujete gotovo nož ali mačeto.

V naših krajih na srečo to ni potrebno. Nima pa užitnih cvetov in listov, nekateri so celo halucinogeni in niso za jest.  So pa res zvest in dober prijatelj.