Ste tudi vi navdušeni nad medenimi piškoti, ki še posebej teknejo v prazničnem decembru? Če ste odgovorili pritrdilno, potem ste na pravem mestu, saj vam v nadaljevanju izdamo recept za medenjake, ki vas bo navdušil. Za začetek pa povejmo, da medenjaki sodijo med najbolj priljubljene piškote na svetu. Pri nas so svoje ime dobili zaradi medenega testa. Nemci medenjakom rečejo lebkuchen, angleško govoreči narodi pa gingerbread piškoti. Čeprav jih najpogosteje povezujemo s prazničnim decembrom, so medenjaki odlična izbira vsak mesec v letu, še posebej, če jih spečete sami. Zato smo za vsa pripravili preprost recept, da si jih boste lahko spekli že ta konec tedna.
Medenjaki – recept za preproste medene piškote
Klasični piškoti, kot so jih pekle že naše babice so zelo preprosti za izdelavo. Naredi jih lahko vsak, če le pozna vse potrebne sestavine, uporabiti pa je treba tudi veliko skrivnost najboljših pekov – medenjake se pripravlja z veliko mero ljubezni.
Sestavine za klasične medenjake
0,5 kg moke
150 g sladkorja v prahu
1 žlica mletega cimeta
150g domačega medu
1 žlica sode bikarbone
150 g masla
2 jajci
Postopek priprave in peka medenjakov
V večjo posodo stresite vse suhe sestavine in jim dodajte stopljeno maslo z medom in jajci ter vse dobro zmešajte, da nastane gosta masa. Potem maso razvaljajte na ravni površini in z modelčki izrežite želene oblike piškote. Lahko pa maso enostavno oblikujete v manjše kroglice in jih položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Piškoti naj bodo med seboj dovolj oddaljeni, da se med peko, ko se bodo napihnili, ne bodo sprejeli skupaj. Piškote dajte v pečico segreto na 160 °C in jih pecite vsaj 12 minut. Tako so vaši klasični in preprosti medenjaki pripravljeni. Ko se ohladijo jih postrezite s čajem ali kavo in uživajte v njihovem vonju in okusu, pa dober tek.