Reženjska operacija: rešitev pri napredovani parodontozi

Parodontoza je parodontalna bolezen obzobnih tkiv – začne se z vztrajnim krvavenjem dlesni, nezdravljena pa vodi v odmik dlesni in izgubo zob. Z reženjsko operacijo, ki jo opravi specialist parodontolog se v zobozdravstvenih ambulantah uspešno borijo proti zgoraj naštetim težavam, vendar pa je potrebno pravočasno ukrepanje, zato bodite pozorni na zdravje svojih zob in dlesni.

Reženjska operacija je neboleč poseg kirurške narave in se opravi pod lokalno anestezijo – prvi korak je odluščenje dlesen, ki razkrije korenino prizadetega zoba. Sledi odstranitev vnetega in okuženega zobnega tkiva, popravi pa se tudi nepravilne kostne defekte. Le ti so posledica kroničnega vnetja obzobnega tkiva.

Ali je za vas potrebna reženjska operacija?

reženjska operacija

Za svoje zdravje lahko največ naredimo sami – le s pravilno ustno higieno, ki vključuje ščetkanje zob in njihovo nitkanje, se boste izognili nastanku parodontoze. Poleg neustrezne higiene zob, na nastanek bolezni vplivajo tudi škodljive razvade kot so kajenje in alkoholizem ter dolgotrajni stres. Vsem tem dejavnikom se lahko sami izognemo in tako močno zmanjšamo možnost nastanka parodontoze.

Obstajajo pa seveda dejavniki, na katere nimamo vpliva – genetika, hormonske spremembe in neozdravljive kronične bolezni. Pri osebah z omenjenimi težavami, je reženjska operacija tako morda edina rešitev za spopadanje s to trdovratno zobno boleznijo. Oseba naj bo pozorna na očitne znake, saj je zgodnja prepoznava parodontoze ključna za uspešno ozdravitev – krvavenje dlesni in zatekanje, slab zadah, iztekanje gnoja, odmik dlesni od zoba, katere posledica je majavost zob.

Z metodo reženjske operacije se zmanjša globina obzobnih žepkov. S tem načinom se bistveno zmanjša področje, kjer se lahko nabirajo škodljive bakterije, ki povzročajo nastanek zobnih plakov. Nezdravljena napredovalna parodontoza lahko vodi tudi do zastrupitve krvi in predstavlja nevarnost za septični šok, saj bakterije preko mikro ran v dlesni vstopajo v krvni obtok in povzročajo hude zdravstvene zaplete.

V kolikor pri sebi opazite zgoraj opisane simptome parodontoze, se nemudoma obrnite na Doktor 1A, kjer vam bodo hitro in učinkovito pomagali vstopiti v kontakt s potrebnim specialistom. Zdravje imate namreč le eno, zato skrbno ravnajte z njim.