SSL certifikat za varnost vas in vaše stranke

SSL certifikat s tujko pomeni Secure Socket Layer. Pa dejansko veste kaj je SSL certifikat v praksi? Gre za pomembno točko spletnega gostovanja, ki vsekakor mora biti urejena, saj SSL certifikat omogoča zaščito prenosa podatkov med vašo spletno stranjo in obiskovalcem strani, torej vašim kupcem. Za svoje stranke pa seveda morate ustrezno poskrbeti. SSL certifikat namreč, preko SSL protokola, poskrbi za varnost in kodiranje podatkov. Brskanje po spletu je lahko prav zabavno, če ste ob tem primerno zaščiteni. Zato omogočite to tudi vašim strankam.

SSL certifikat

Kaj vam omogočajo različni certifikati

Posamezni certifikati se med seboj razlikujejo v samem načinu preverjanja, času pridobitve certifikata in načinu uporabe, ki pove, na koliko poddomenah ga je možno uporabiti. Pri podjetju Domovanje vam ponujajo tri SSL certifikate, ki jih izdaja podjetje Sectigo, lahko pa vam uredijo certifikat katere druge znamke. Od tega, kateri certifikat boste izbrali, bo odvisno tudi na koliko domenah ga boste lahko uporabili – Sectigo PositiveSSL Wildcard lahko uporabite na poljubnem številu poddomen, medtem ko sta Sectigo EV SSL in Sectigo Positive SSL primerna le za eno domeno.

Vsi SSL certifikati ne omogočajo enakih preverb – od tega, kakšno preverbo potrebujete za vašo spletno stran pa je odvisno, kateri certifikat boste izbrali zase.

  • Domain validation: omenjeni certifikati omogočajo le preverbo domene. V praksi to pomeni, da preverijo le, ali je domena res vaša. Njihova izdaja je hitra, po navadi pa podpišejo le glavno domeno. To vrsto preverbe omogočata certifikata Sectigo PositiveSSL in Sectigo PositiveSSL Wildcard.
  • Extended validation: pri teh  EV certifikatih pa gre za razširjeno preverjanje istovetnosti – poleg same domene, namreč preverijo tudi podjetje ali organizacijo. Gre za certifikate, ki obiskovalcem spletne strani vlivajo največjo stopnjo zaupanja. Še posebej se jih priporoča urediti za spletne trgovine, kjer obiskovalec ob nakupu pusti tudi svoje osebne podatke.

Ureditev ustreznega SSL certifikata je nujno, saj so ljudje pripravljeni zaupati le preverjenim spletnim stranem z EV certifikatom. Poskrbite za varnost strank na vaši spletni strani. Kupec vam mora najprej namreč zaupati, šele nato je pripravljen pri vas pustiti denar.