Kako se naredi zobni mostiček

Izguba zoba lahko povzroči več sprememb v ustni votlini, spremembo položaja ostalih zob, spremembo ugriza in oteženo higieno ustne votline. Eden od  načinov za nadomeščanje izglubljenih zob je zobni mostiček. Profesioalni zobozdravniki pri https://luxdental.si/zobni-mosticek/ vam z veseljem uredijo vašo ustno votlino.

Zobni mostiček je sestavljen vsaj iz enega ali več vmesnih členov in dveh medsebojno povezanih prevlek. Za nosilce mostička se uporabljata dva zdrava in trdna zoba, ki ne smeta kazati znakov vnetja zobnega živa ali obzobnih tkiv. Zdrava pa more biti tudi dlesen.

zobni-mostiček

Za izdelavo zobnega mostička potrebujemo 5 faz:

  • Faza priprave: zobje nosilci se pripravijo tako, da se jih dobro obrusi.
  • Faza odtiskovanja: zobozdravnik odvzame odtis čeljusti s posebno maso, s katero zobni tehnik izdela zobni mostiček. Pacient in zobozdravnik se skupaj odločita za barvo in obliko zobnega mostička.
  • Faza izdelave provizirja: v vmesnem času je potrebno zobe zaščitit bred bakterijami, ki bi prišle v ustno votlino. To se naredi z začasnim zobnim mostičkom.
  • Faza preiskusa: po končani izdelavi zobnega mostička, se je treba prepričati da se zobni mostiček popolnoma prilega nosilnima zobema.
  • Faza cementiranja: pred začetkom cementiranja je potrebno preveriti, da je ugriz pravilen. Ko je ugriz zobnega mostička  pravilen se ta fiksno pritrdi na zobe z glaziranjem in cementiranjem.

Pacienti, z zobnim mostičkom so vseh starsoti, z manjkajočim zobom ali mankajočimi zobmi. Ko mostička ni mogoče fikirati na zobe, se ga lahko fiksira na vgrajene implantate.

Kovinsko keramični zobni mostički so najbolj pogosta reštev. Izdelani so iz kermaike, povezane z kovinsko osnovo, katera daje vzdržljivost in trdnost. Keramika pa daje zobem naravni videz. Cirkonijev zobni mostiček pa je vrh zobozdravstevnih storitev, je bolj primeren za čeloveški ogranizem.

Za ustno higieno je treba dobro poskrbeti. Ob pravlini skrbi za ustni mostiček in ustno higieno pa lahko ta zdrži tudi več desetletji.