Kako odpraviti išias na naraven način

Išias prizadene skoraj vsako osebo vsaj enkrat, nekatere pa večkrat in zelo boli. V tem članku vam povemo, kaj je išias in kako ga premagati, če vas doleti nenadoma, da naredite napačen gib ali imate okvare v hrbteničnih diskih, nesrečo, padec in podobno. Dejansko išias lahko dobite tudi, če nekaj nepravilno dvignete ali da je nekaj vas pretežko. Velikokrat ga dobijo tudi starejši ljudje. Vsekakor je prva na mestu preventiva, da utrdite mišice hrbta z vajami, da pravilno z nogami dvigujete kakršen koli tovor oziroma težo in da spite na ravnem ležišču ter se pravilno prehranjujete, da nimate težav s kostmi, mišicami, kitami, živci in medvretenčnimi diski.

išias

Išias se zgodi takrat, ko se vam ujame živec med medvretenčne diske. To se zgodi največkrat takrat, ko so diski premaknjeni zaradi dela, obrabe, udarca ali propadanja hrustanca in kosti. Kako si takrat pomagati? Najprej je pomemben počitek in da se zelo pazite, da ne naredite vedno znova napačne gibe.

Potem lahko išias blažite s kremami tako, da mažete prizadeti del redno, kadar potrebujete in kadar boli. Najboljša je krema iz smrekovih vršičkov, ki globoko prodre v kožo in pomaga pri celjenju tega, kar je v vas ranjeno. Hkrati pa lajša hude bolečine. Zelo pomaga tudi masaža, še bolj pa profesionalna fizioterapija, ki vam olajša napetosti, saj pomaga tako, da kosti in diski pridejo na svoje mesto in gre živec zoper v kostno cev.

Če boste zraven še mazali s smrekovim mazilom, bo išias hitro popustil. Vendar pozor, tudi, ko ne boste več čutili bolečin, ne smete še pol leta narediti nobena napačnega giba, da se vam poškodba ne ponovi, ker lahko potem postane kronična in jo boste zelo težko pozdravili. Zato le pazite na sebe in preizkusite mazilo, če ga še niste, pa boste izjemno presenečeni. Smrekovo mazilo je modro vedno imeti pri roki za vse tegobe, ki vas odletijo.