Sladkorna bolezen prizadene vse več ljudi

Sladkorna bolezen je ena najbolj razširjenih bolezni sodobnega časa. Preberite si več o bolezni na https://www.semos.si/sladkorna-bolezen/. Bolezen je znana tudi pod imenom diabetes. Zanjo je značilno kronična povišana vrednost glukoze v krvi. Krvni sladkor ali kot mu s tujko rečemo tudi glukoza, je pomemben vir energije za celice vseh tkiv v našem telesu. Brez glukoze ne bi mogli funkcionirati in s seveda tudi ne živeti. Vendar pa telo tudi ne deluje pravilno s previsokimi vrednostmi sladkorja krvi. Glukoza je tudi najpomembnejši vir energije za delovanje naših možganov.

 sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, kar pomeni, da ko ta nastopi se običajno z njo spopadamo do konca življenja. Pri zdravem človeku se glukoza ob zaužitju absorbira v črevesju in preide v krvni obtok. S tem se koncentracija glukoze v krvi poviša in signalizira sproščanje inzulina iz trebušne slinavke. Trebušna slinavka je žleza v kateri se proizvaja hormon inzulin. Inzulin pa je tisti, ki omogoči, da gre glukoza iz krvi v celice. Celice pa jo potem porabljajo kot vir energije za svoje delovanje. Pri zdravih ljudeh se ta postopek dogaja samodejno in tudi raven glukoze v krvi se uravnava samodejno. Sladkorna bolezen pa je razlog, da se ta sistem poruši. Do pojava diabetesa pride, če pride do pomanjkanja inzulina v krvi. To se lahko zgodi, če trebušna slinavka ne proizvede dovolj inzulina in tako ta ne more opraviti svoje naloge ali pa če se celice inzulina ne odzivajo oziroma so na inzulin odporne. S tem glukoza ne more vstopiti v celice in ostaja v krvi v visokih koncentracijah.

Bolezen se deli na dva tipa. Tip 1 in tip 2. Sladkorna bolezen tipa 2 se lahko prepreči z zdravim življenjskim slogom in lahko s preventivno naredimo največ. Medtem pa za diabetes tipa 1 žal ne obstaja način kako ga preprečiti, saj pride do okvare trebušne slinavke iz drugih razlogov, pogosto so ti razlogi avtoimune narave. Vse kar vas o temi sladkorna bolezen še zanima si preberite na spletni strani Semos.si.