Kdaj so rokavice za enkratno uporabo prava izbira?

Skrb za higieno je ena od primarnih nalog vsakega posameznika pri vsakem opravilu. Ste se kdaj vprašali ali lahko rokavice za enkratno uporabo prispevajo k higieni tudi v domačem prostoru? Mi smo se, zato smo na Pentiv.si preverili kje jih lahko dobite, prav tako pa smo raziskali kdaj in kje vse lahko rokavice za enkratno uporabo v resnici uporabljamo.

Od kod ideja za rokavice za enkratno uporabo?

Zgodovina rokavic za enkratno uporabo je v resnici kratka, čeprav je njihova uporabna vrednost izjemno velika. Rokavice so lahko izdelane iz različnih materialov kot so vinil, nitril, lateks, polietilen in neopren. Material iz katerega so izdelane vpliva na njihove lastnosti in s tem povezano uporabno vrednostjo rokavic. Tako rokavice iz vinila uporabljajo predvsem v kozmetiki in farmaciji, rokavice iz lateksa v medicini in čistilni industriji, tiste iz neoprena pa v živilski, zdravstveni in čistilni industriji.

rokavice za enkratno uporabo

Sami začetki pojava rokavic za enkratno uporabo segajo v leto 1964 (torej v drugo polovico prejšnjega stoletja), čeprav so danes tako široko prepoznane, da si življenja brez njih veliko ljudi sploh ne predstavlja. Idejo za izdelavo je dal psotopek za izdelavo kondomov, so pa rokavice v medicini sicer uporabljali že 100 let prej, vendar te niso bile enake rokavicam za enkratno uporabo kot jih poznamo danes.

Uporaba rokavic doma

Omenili smo že, da so rokavice široko uporabne za različne namene – od najbolj znane uporabe rokavic v vseh postopkih zdravstvenega delovanja, ki vključujejo telesne tekočine bolnika. Prav tako so rokavice sestavni del ljudi, ki delajo z agresivnimi čistili ali sodelujejo pri njihovi izdelavi, prav tako pa so nepogrešljiv del zagotavljanja higienske varnosti živil.

V domačem okolju jih lahko uporabljamo pri delu z agresivnimi čistilnimi sredstvi, pri rokovanju in delu na vrtu, kjer poskrbijo za manjšo izpostavljenost poškodbam, umazaniji ter bakterijam, ki v prsti pogosto najdejo najboljše zatoščišče. Poskrbite, da bo higiena vaših rok dobra ter se s pomočjo rokavic zaščitite pred vplivi okolja.