Kaj je vinil in kje ga uporabiti?

Tudi vi razmišljate, da bi doma uporabili vinil – tukaj si oglejte široko ponudbo izdelkov iz vinila ter preverite, kje se lahko material tudi sicer uporablja. Skupaj z nami.

Kaj je vinil in kje se uporablja?

Vinil je sintetični material, ki ga je ustvaril človek. Gre za eno od oblik plastike, ki jih izdelajo iz etilena in klorina. Prvič so vinil izdelali znanstveniki v dvajsetih letih prejšnjega stoletja z namenom izdelave vsakodnevnega produkta, ki je enostaven za izdelavo, odporen in finančno dostopnejših od že znanih. Danes je vinil drugi najpogosteje izdelan in prodajan plastični material na vsem svetu.

Najpogostejša je uporaba vinila v gradbeništvu in notranjem oblikovanju, predvsem za izdelavo talnih oblog, ki jih imenujemo vinilne talne obloge.

vinil

Hkrati je to izjemno pomemben material pri proizvodnji medicinskih proizvodov in se uporablja za izdelavo vrečk za kri, za izdelavo katetrov, pokrovčkov, mask za dihanje, intravenotnih tekočinskih vrečk ter cevk, rokavic, zamaškov za ušesa ter drugih proizvodov.

V gradbeništvu se uporablja za izdelavo okenskih okvirjev, za prekrivanje streh in sten, talne obloge dnevnih sob, kopalnic in kuhinj, za izdelavo vovodovnih cevi in podobno.

Uporaben je tudi v avtomobilski industriji, kjer se uporablja za izdelavo predpražnikov, zaščito kablov ter notranji dizajn avtomobila.

Ne moremo pa niti mimo uporabe materiala za izdelavo igrač. Gre namreč za vzdržljiv material, ki ga izjemno enostavno čistimo in so povsem varni za uporabo tudi v otroških rokah. Dodatna prednost je, da je material netoksičen in tudi v ustih malčka ne predstavlja nevarnosti.

Najpomembenjše lastnosti vinila

Vinil je material, ki je izjemno odporen na vlago. Gre za trden in vzdržljiv plastičen material, ki ga proizvajajo v različnih barvah, vključno s transparentnimi. Gre za cenovno dostopen material, ki je poceni tudi za samo izdelavo. Zelo enostavno ga tudi recikliramo. Če prištejemo še dolgo življenjsko dobo ter vzdržljivost materiala skupaj z reciklažo pa govorimo o izjemno uporabnem in dolgo življenjskem proizvodu, ki je hkrati trajnostno naravnan. Material je tudi okolju prijazen – poleg tega, da ga lahko recikliramo, se ga izdeluje iz pogoste soli, ki sodi med naravne spojine.